Microsoft laat touch los in Windows 8.1

3 april 2014 in Nieuws door QNS  |  Reacties uitgeschakeld voor Microsoft laat touch los in Windows 8.1

Softwareleverancier Microsoft heeft tijdens de conferentie Build in San Francisco een update van besturingssysteem Windows 8.1 gepresenteerd. Met die nieuwste versie doet de leverancier een stapje terug in de hype van aanraakschermen. Windows 8.1 is volgens de leverancier namelijk geoptimaliseerd voor het gebruik van muis en toetsenbord. De leverancier heeft naar de kritiek geluisterd en de gebruikersschermen en menustructuur aangepast.

Vooral gebruikers in kantooromgevingen klaagden over de gebruiksvriendelijkheid van de tegelstructuur van Windows 8, de gebruikersschermen (interfaces) voeren volledig mee op de hype van touch-screens. ‘Hoewel het aantal pc’s met aanraakschermen flink stijgt hebben wij gemerkt dat veel van onze pc-gebruikers nog steeds met toetsenbord en muis werken’, aldus Joe Belfori van het Windows-team van de softwareleverancier. ‘Met de Windows 8.1 Update verbeteren we de gebruikerservaring voor pc’s zonder touchscreen. De functionaliteiten zijn makkelijker te vinden met muis en toetsenbord. Daardoor is het schakelen tussen zoeken en installeren van apps eenvoudiger geworden’, aldus Belfori.

In een instructie van het nieuwe besturingssysteem laat hij zien dat gebruikers weer kunnen opstarten vanaf een bureaublad en de gewraakte tegelstructuur (ook wel metro-stijl genoemd) kunnen omzeilen door nieuwe functies in de taakbalk. Eerder moesten apps uit de Windows-store gestart worden via een Windows-store widget (icoon), maar de gebruiker kan in de nieuwe Windows-versie de apps ook benaderen via de taakbalk.

Andere nieuwe gebruikersopties die de leverancier aankondigt, zijn een aan/uit-knop op het start- scherm en mogelijkheden om beter te schakelen tussen apps die het volledige scherm gebruiken. Apps die het volledige scherm gebruiken, komen nu ook in de taakbalk te staan, waardoor het makkelijk wordt te wisselen tussen deze apps. Tot nu toe moest met de muis van de bovenrand naar de onderrand van het scherm worden geveegd om een full screen app te sluiten. De leverancier heeft geluisterd naar gebruikers die dat niet intuïtief vonden. Windows 8.1 Update is vanaf 8 april 2014 beschikbaar.

Windows Phone 8.1

Microsoft introduceerde ook Windows Phone 8.1 en kondigde aan de groep hardware-partners uit te breiden. Het door Microsoft overgenomen Nokia kondigde aan drie Lumia-toestellen uit te rusten met Windows Phone 8.1. Het gaat om Lumia 630, Lumia 635 en de Nokia Lumia 930.

Volgens Microsoft maken Windows Phone 8.1 en Windows 8.1 Update voor ongeveer 90 procent gebruik van dezelfde code voor telefoon, tablet en pc. De leverancier: ‘Voor beide apparaten is ook het gebruik van IE11 beschikbaar. Deze features samen maken het mogelijk om dezelfde Windows app te gebruiken op verschillende Windows apparaten.’

Met de introductie van Windows 8 zocht Microsoft nadrukkelijk de concurrentie op met andere besturingssystemen voor mobiele apparatuur: iOS (Apple) en Android. De interface van Windows 8 was vooral gericht op tablets, wat op grote kritiek kwam te staan van gebruikers die het besturingssystemen in de kantooromgeving gebruiken. In Nederland waarderen zakelijke gebruikers Windows 8 met een mager zesje.

Bron: Computable.nl

Geplaatst in Nieuws met de tags , .

Comments are closed.