Nokia Lumia 1520 de beste Windows-telefoon

30 april 2014 in Nieuws door QNS  |  Reacties uitgeschakeld voor Nokia Lumia 1520 de beste Windows-telefoon

qns-nokia-lumia-1520De Nokia Lumia is de beste Windows telefoon tot nu toe. Hoewel hij met zijn 209 gram niet echt licht te noemen is, voelt hij door zijn grootte en vormgeving toch licht aan. De behuizing is zeer degelijk. Het grote scherm vind ik toch wel zeer prettig. Daarnaast gaat de accu gemakkelijk een dag mee bij zwaar gebruik. Voor de veeleisende zakelijke gebruiker die op een veilige manier alles wil kunnen doen met zijn mobiele telefoon, zoals dat met een laptop kan, is de Lumia 1520 een aanwinst.

Ik moet toegeven dat ik wel even schrok van de grootte van het toestel. Zeker als ik deze vergelijk met de schermgrootte van mijn Nokia Lumia 920. Maar het duurde niet lang voordat ik niet meer terug wilde. De behuizing voelt zeer dergelijk. Zoals je van Nokia kan verwachten. Hij kan gerust tegen een stootje. Het gorilla glas 2 voelt zeer goed. De ‘touch’-besturing is uitermate prettig.

Het is de eerste Nokia telefoon met een quad core processor. En dit is goed merkbaar. De telefoon reageert razend snel. Beduidend sneller dan andere modellen. Dit verschil geeft een veel prettigere ervaring.

De Nokia Lumia 1520 is een zogenaamde phablet. Een toestel dat tussen smartphone en een tablet inzit. Met een schermgrootte van 6 inch (oftewel 15,24 cm) lijkt hij als telefoon moeilijk te gebruiken, maar dat valt best mee. Het toestel ligt fijn in de hand. Door de grootte van het scherm gebruik je de telefoon met twee handen om te typen. Dit lijkt in eerste instantie lastig, maar je went er verassend snel aan. Zeker met de volgende Windows Phone versie 8.1 waar het zogenaamde ‘swype’ is toegevoegd is dit geen probleem.

De software

Het toestel wordt geleverd met Windows Phone 8 Black. Het prettige van deze versie is dat die om kan gaan met de kenmerken van de Nokia Lumia 1520. Zo wordt het full hd-scherm optimaal gebruikt en merk je duidelijk de kracht van de quad core-processor. Het instellen van de beleidsbepalingen van je bedrijf is erg eenvoudig. Windows Phone 8 heeft een zogenaamde ‘workplace’-optie, waar je je accountgegevens invult. Mijn bedrijf maakt gebruik van Afaria en dit was zeer eenvoudig in te stellen.

Zowel Microsoft als Nokia leveren steeds meer eigen apps voor Windows Phone 8. Zo maak ik bijvoorbeeld veel gebruik van Office Lens. Een app om foto’s te maken van documenten of een whiteboard tekening. Office Lens zorgt ervoor dat ongeacht de hoek van waaruit de foto gemaakt is, de tekst of tekening recht staat en eenvoudig verder te verwerken is. Voor het maken en delen van notulen gebruik ik Onenote. Je kunt de data synchroniseren via Onedrive, maar ook via je eigen beveiligde omgeving. Dit maakt het eenvoudig om met meerdere apparaten te werken.

Zakelijk gebruik

De samenwerking tussen mijn zakelijke laptop en tablet (beide met Windows 8.1) en de Lumia (Windows Phone 8) is geweldig. Eerlijk gezegd gebruik ik mijn tablet minder door de Lumia 1520. Een tablet gebruik ik zakelijk voornamelijk om twee redenen. De draagbaarheid en de functionaliteit. Deze beide factoren heeft de Nokia Lumia 1520 echter ook in voldoende mate. Het scherm is groot genoeg om documenten te maken en bewerken, om internet/intranet pagina’s te bekijken, om je e-mail te lezen en je agenda bij te houden.

Werken doe ik niet alleen op kantoor of bij de klant, maar ook veel onderweg. En dit moet veilig en eenvoudig. Er is een ‘driving mode’ die ervoor zorgt dat je tijdens het rijden niet afgeleid wordt en alleen telefoontjes en sms-berichten ontvangt. De sms-berichten kunnen voorgelezen worden onderweg (helaas alleen nog in het Engels). De navigatie software van Nokia is fantastisch. Het grote scherm maakt navigeren makkelijker. Je kunt tevens gratis kaarten downloaden om internet kosten te besparen. Ook handig voor gebruik in het buitenland.

Een korte blik vooruit

Komende zomer komt Windows Phone 8.1 beschikbaar. Ook al is de Nokia Lumia 1520 op dit moment nog uitgerust met Windows Phone 8.0 Black, het is toch de moeite waard om te kijken welke functies de nieuwe software met zich mee gaat brengen.

Windows Phone 8.1 krijgt een berichtencentrum. Wanneer je met je vinger van boven naar beneden veegt krijg je de belangrijkste berichten te zien. Tevens zie je een aantal snelkeuzes zoals Wi-Fi, Bluetooth en vliegtuig modus. Zijn dit bij de andere Lumia modellen vier snelkeuzes, bij de Lumia 1520 zijn dit er vijf. En dat is toch wel handig. Deze zijn zelf in te stellen naar de smaak van de gebruiker.

Apple iOS toestellen hebben Siri, Android toestellen hebben Google Now en Windows Phone toestellen krijgen Cortana. De persoonlijk assistent die je helpt met al je vragen. Helaas alleen nog in het Engels. Het werkt zeer mooi en is zeker een aanvulling voor je productiviteit als je in de auto zit.

Conclusie

Positieve eigenschappen van de Nokia Lumia 1520 zijn het full HD 6 inch-scherm, de snelle quad core-processor en goede camera. Door de grote is de phablet echter niet voor iedereen geschikt.

Als je overweegt een nieuwe telefoon te kopen die je voornamelijk zakelijk gebruikt dan is de Nokia Lumia 1520 een goede keus. Ik geef het apparaat dan ook het cijfer 8,5. De Nokia Lumia 1520 is een stevige concurrent voor de iPhone 5S, de Samsung S5 en de HTC One.

Bron: Computable.nl

Geplaatst in Nieuws met de tags , , , .

Comments are closed.